gallery/logo atelier zlatka
gallery/mam

VAN MARIBOR NAAR VEENDAM

 

“We leven niet in een sprookje. De tijd van de onpraktische Sissi jurken is al lang voorbij. We hebben kleding nodig waarin we zelfstandig en met een prettig gevoel kunnen voortbewegen. En waarin men zich vooral durft te onderscheiden van de rest.”

 

Het atelier is vernoemd naar Zlatka Štumberger. Zij werd in 1955 geboren in Maribor, Joegoslavië (huidige Slovenië). In deze stad stond de grootste textielfabriek van Joegoslavië (Mariborska Tekstilna Tovarna) en het zijde bedrijf (Svila). Rondom deze fabrieken vestigden zich kledingateliers en stoffenwinkels. Ook in de flat waar Zlatka opgroeit woont een van de vele kleermakers die Maribor rijk was en hier kwam ze zich vaak verwonderden over al het moois wat daar gemaakt werd.

 

In de scheppende omgeving van haar geboortestad is Zlatka haar liefde voor het kleermakersvak ontstaan. Dit wilde zij ook leren! Al gauw bleek dat Zlatka talent had en hulde zichzelf, en haar dierbaren, in unieke goed zittende kleding. Toch kiest ze niet voor een carrière in het modevak, maar voltooid ze een opleiding in de civiele techniek. Daarna is ze onder andere werkzaam als uitvoerder bij wegenbouwprojecten.

 

In 1980 verhuist Zlatka met gezin naar Nederland. Voor een vrouw werkzaam in haar vakgebied was Nederland nog niet klaar. En zo kwam de ambitie weer terug bij een van Zlatka's eerste talenten. Haar trouwe Bagat naaimachine krijgt nu een plaatsje in een aparte kamer in huis, de naaikamer. Ze behaald verschillende certificaten bij de ENSAID modevakschool, start met het geven van naailessen en begint voor een aantal kledingzaken te werken.

 

“Ik wil mensen laten stralen in hun kleding, zodat hun persoonlijkheid nog extra wordt versterkt. Mijn inspiratie komt vanuit de persoon; van de manier hoe iemand beweegt tot de gelegenheid waarvoor het kledingstuk bestemd is.”

 

MODE ATELIER ZLATKA

 

Haar hobby werd haar werk en in 1997 besluit Zlatka haar eigen atelier voor verstelwerk en maatkleding te vestigen in Veendam. Ze kiest voor haar bedrijfslogo een vlinder. De vlinder staat namelijk als symbool voor datgene wat Zlatka bij haar klanten wil bereiken. Na de ‘metamorfose’ veranderd de rups in een mooie vlinder en dit volwassen exemplaar noemt men ‘het imago’. Deze visie begint allemaal in een klein kamertje van 6 vierkante meter.

 

De ruimte werd al snel te klein en de zoektocht naar een andere locatie brengt Kleding Atelier Z. Štumberger, later Mode Atelier Zlatka, naar Ommelanderwijk. Haar kunsten worden gezien en gewaardeerd door een groter publiek. Zo creëert ze eigenhandig kleding voor een mannenkoor, colberts voor de plaatselijke golfclub en de collecties voor haar eigen modeshows. Verstelwerkzaamheden voor particulieren en winkels verdwijnen steeds verder naar de achtergrond. Ze richt zich steeds meer op het ontwerpen en vervaardigen van couture en maatkleding. Wat ze het allerliefste deed, creëren, mooie dingen en mensen gelukkig maken. Haar droom kwam uit. En dankzij de slogan op haar website “Uw wens, haar creatie” zijn nog vele wensen van haar klanten in vervulling gegaan.

 

“Het is fijn om mijn klanten te zien stralen wanneer ze, soms pas na jaren, eindelijk een kledingstuk mogen dragen waar ze zich helemaal in thuis voelen.”

 

DE TOGA’S

 

In 2005 kwam er een specialisme bij; de togamakerij. Zlatka mocht een oude toga van de Rijksuniversiteit Groningen restaureren. Details werden verfraaid en het model terug gebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van de Groninger toga. Dit resulteerde in een chique toga uit comfortabele materialen en al gauw wisten de professoren aan de Rijksuniversiteit Groningen haar te vinden. Er kwam ook een speciale bef voor de dames professoren, omdat zij over het algemeen geen witte overhemden dragen. Na het succes van de toga’s voor de hoogleraren in Groningen, heeft Zlatka zich ook gespecialiseerd in andere toga's. En vonden ook trouwambtenaren, predikanten, advocaten en rechters de weg naar Zlatka om een eigen toga op maat te laten maken.

 

Zlatka wordt in 2009 gevraagd een nieuwe ‘kappa’ voor de Rijksuniversiteit Groningen te ontwerpen (bij de uitreiking van een eredoctroraat van de RUG wordt de kappa omgehangen). In datzelfde jaar maakt Zlatka twee ‘steken’ die ze cadeau geeft aan rector magnificus prof. dr. Zwarts op de dag van de opening van het academisch jaar. Deze verrassing werd zeer positief ontvangen. Men besluit dat, na lange afwezigheid, de ‘steek’ bij bijzondere plechtigheden door de pedellen weer gedragen mag worden. Bij de rectoraatsoverdracht in 2011 werd Zlatka, voor al haar inzet om de Groninger universitaire kledingprotocol in ere te houden, nog even in het zonnetje gezet door prof. dr. Zwarts.

 

OPVOLGING


Nog volop ideeën en passie voor haar vak…..., het overlijden van Zlatka kwam in 2015 onverwachts. Haar dochter, Monica Meerman, besluit dat dit mooie ambacht niet verloren mag gaan. Van jongs af aan heeft zij kunnen zien hoe haar moeder al die mooie dingen maakt. De keuze om het atelier nieuw leven in te blazen was daarom ook gauw gemaakt. De focus wordt gelegd op de vervaardiging van toga’s, maatkleding staat voorlopig op de achtergrond. De togamakerij is sindsdien weer in bedrijf en op dit moment de enige in de drie noordelijke provincies. Met trots en respect voor het vak zal Monica nu de traditie voortzetten. De basisvaardigheden van het kleermakersvak heeft ze van haar moeder geleerd, de rest van haar talent zal deze kunstenares in de praktijk verder ontwikkelen. Achter de ontvangstruimte bevinden zich twee werkkamers waar de toga en accessoires vervaardigd worden en Monica met veel plezier de opdrachten mag uitvoeren. Ter ere van haar moeder werd Zlatka haar silhouet gekozen voor het nieuwe logo. 

 

IN DE MEDIA

 

In oktober 2019 werd het boek 'Wadapatja - 101 Groninger tradities, gebruiken en (eigen) aardigheden' uitgegeven, waarin de togadracht en het atelier wordt beschreven. Bestel het boek Wadapatja hier.

 

In september 2020 plaatst Parkstad Veendam een interview over de togamakerij. Lees het artikel hier.